Tracheostomi

Hvad er tracheostomi?
At være kanylebærer – tracheostomeret – vil sige, at man har indsat et rør (en kanyle) fra forsiden af halsen ind i luftrøret. Der kan være flere årsager til, at man er tracheostomeret. Ofte skyldes det at slimhimderne i halsen har behov for ro efter canceroperation eller strålebehandling. Det kan desuden skyldes andre sygdomme eller ulykkestilfælde, som gør det besværligt eller umuligt at trække vejret den normale vej.

Det er meget forskelligt hvor længe man har behov for at anvende kanyle. Det kan variere fra få dage til måneder. Nogen må anvende kanylen permanent.

Hvad kan ViSP tilbyde?
ViSP tilbyder undervisning i form af taletræning. Undervisningen begynder normalt umiddelbart efter operationen og fortsætter i hjemmet eller på ViSP efter aftale.
Undervsiningen har til hensigt at lære borgeren at bruge kanylen, så der opnås en god og brugbar tale. Den tracheostomerede skal enten holde en finger for for kanylen for at tale eller bruge en taleventil, hvis det er nødvendigt. ViSPs talepædagoiske konsulenter vil rådgive og vejlede om brugen af denne.

Kontakt ViSP for yderligere information.

Tale, sprog og stemme

Kontakt

Tlf. 5588 6900
mandag – fredag kl. 8.00 – 12.00

Send digital post (kræver NemID)

Selvbetjening